11.6 C
Brno
Pátek, 18 října, 2024

Ruským automobilkám Stellantis docházejí díly

Ruský závod nadnárodní automobilky Stellantis, ve kterém...

Chcete investovat, ale bojíte se rizika? Poznejte dividendy.

Dividenda je podíl na zisku, který společnost...

Plocha osetá jarními plodinami na Ukrajině oproti loňskému roku vzrostla o 10 %

Ukrajinští farmáři do čtvrtka zaseli různé jarní plodiny na přibližně 400.000 hektarech, což je o desetinu více než ke stejnému datu loňského roku. A to i přes ruskou invazi. Uvedl to státní tajemník ministerstva zemědělství Taras Vysockij.

Dodal přitom, že ani nedostatek paliva neovlivnil setí. „Jednáme s dodavateli, aby se výsevní kampaň nezastavila,“ řekl Vysockij v televizi.

Představitelé ukrajinského resortu zemědělství však tento měsíc upozornili, že plocha, na které se pěstují jarní plodiny, by se v roce 2022 mohla ve srovnání s loňským rokem zmenšit o více než polovinu na přibližně 7 milionů hektarů oproti 15 milionům hektarů před invazí.

Varovali, že zemědělci by mohli zasít méně slunečnice a kukuřice, ale zvětšit plochu osetou obilovinami, jako jsou ječmen a oves. Ukrajina od invaze pozastavila vývoz žita, ovsa, prosa, pohanky, soli, cukru, masa a skotu a zavedla vývozní licence na pšenici. Její export brzdí také válka.

Vysockij ve čtvrtek uvedl, že Ukrajina měla do konce března v zásobách 13 milionů tun kukuřice a 3,8 milionu tun pšenice.

Minulý týden nový ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj řekl, že zásoby obilí na export dosáhly 7,5 miliardy USD (6,74 miliardy eur), ale neupřesnil, o jaký objem jde. Dodal jen, že globální ceny potravin budou nadále růst, pokud se situace na Ukrajině nezmění.

TASR o tom informuje na základě zprávy Reuters.

Reviews

Další články autora