23 C
Brno
Neděle, 8 září, 2024

Gazprom zkoumá zastavení dodávek do nepřátelských zemí

Ve středu (30. 3.) uskutečnily regulační úřady...

Samsung dostal pokutu za zasahování do cen televizorů

Pod záminkou doporučení cen Samsung zajistil, aby...

Rusko může rozhodnout o vývozu pšenice jen do „spřátelených“ zemí

Rusko, hlavní světový vývozce pšenice, může zavést...

Extrémnější verze technolibertarianismu: Za krypto nadšením je potřeba hledat ideologii společenských změn

Pro mnohé jsou tyto technologie matoucí, nejasné nebo riskantní. Nadšenci je však horlivě propagují. Vědci z oblasti kybernetické bezpečnosti a sociálních médií zjistili, že za celým tím humbugem je ideologie o sociální změně. Hardcore nadšenci tvrdí, že kryptomeny přinutí lidi důvěřovat technologiím a ne vládě, kterou považují za nedůvěryhodnou. Tato ideologie vede lidi k tomu, aby podporovali její používání a zároveň bagatelizovali její rizika.

Vědci se zaměřili během tří měsíců na sledování diskusí na fórech Reddit o kryptoměnách, aby se pokusili pochopit, jak lidé mluví o kryptoměnách a bitcoinu. Nejhlasitějšími projevy na fóru se vyznačovala skupina krypto nadšenců, kteří se označovali za „pravé bitcoinery“. Na rozdíl od technologických nadšenců nebo obchodníků s kryptoměnami „praví bitcoineři“ nemluvili o technologiích ani o vlastních zkušenostech s používání kryptomen. Místo toho mluvili o důvěře a korupci.

Tito nadšenci kryptomen často uvádějí příklady toho, co považují za korupci vlád a korporací. Uvědomují si, že společnost závisí na vládách a korporacích, které stanovují a prosazují pravidla, a stěžují si, že lidé uvízli v těchto „zkorumpovaných“ institucích. Korupce je podle nich nezbytnou chybou lidstva a vede ke snaze kontrolovat a týrat ostatní.

Nadšenci vidí Bitcoin, blockchain a další krypto technologie jako alternativu ke korupci. Tvrdí, že tyto nové technologie nezávisí na institucích. Můžete nakupovat a prodávat věci pomocí bitcoinů bez kontroly v bance nebo pomocí vládou vydávané hotovosti. Blockchain, technologie, která je základem kryptomen, vede záznamy o vlastnictví a transakcích, aniž by vyžadovala důvěru v kohokoli.

Tato dvě přesvědčení, že vlády jsou zkorumpovány a že kryptomeny se této korupci vyhýbají, jsou běžná mezi nadšenci kryptomen, jejichž vědci studovali. Nadšenci však jdou ještě o krok dále. Hledají změnu. Chtějí změnit to, kdo má moc a kdo ne.

Tvrdí, že kryptoměna je způsob, jakým k této změně dojde. Pro nadšence kryptomen není používání kryptomen jen způsob, jak nakupovat a prodávat věci. Tvrdí, že používáním krypto technologií se společnost stane méně závislou na vládách a korporacích. To znamená, že používání kryptomen, a to, aby je co nejvíce lidí využívalo co nejčastěji, je způsob, jak změnit svět a odebrat moc z rukou vlády.

Extrémnější verze technolibertarianismu: Za krypto nadšením je třeba hledat ideologii společenských změn

Tato přesvědčení o tom, kdo by měl a neměl mít moc ve společnosti, ztělesňují ideologii. Důležitou součástí krypto ideologie je, že tato změna nemůže nastat, pokud lidé nepoužívají krypto. Technologie a ideologie jsou v tomto případě úzce propojeny.

Pro mnohé z těchto nadšenců není doporučení kryptomen jiným lidem jen doporučením technologie. Pro ně je nákup a prodej kryptomen formou politického a sociálního aktivismu. Tvrdí, že nákup kryptomen odstraní korupci a změní společnost tak, aby důvěřovala technologiím a dala jim přednost před vládou.

Tato ideologie je extrémnější verzí technolibertarianismu, který se snaží nahradit vládu technologiemi. Stejně jako technolibertariáni, i skuteční bitcoineři chtějí, aby technologie ovládala společnost. Více než občanské svobody se však zaměřují na finanční a ekonomickou kontrolu. A protože propagace kryptomen je součástí této ideologie, kryptomeny se často přirovnávají k náboženství.

Důležitým aspektem každé ideologie je způsob, jakým některá nebezpečí zdůrazňuje a jiná bagatelizuje. Praví bitcoineři zdůrazňují problémy korupce vlád. Ale bagatelizují finanční rizika kryptomen. Cena bitcoinu prudce kolísá, mnoho lidí tak již při nákupu kryptomen přišlo o své peníze. Krypto peněženky je obtížné pochopit a používat a podvodné transakce se nedají zvrátit.

Nadšenci kryptomen často bagatelizují rizika technologie pro lidi a společnost. Odmítají také cennou roli, kterou vlády a korporace hrají při ochraně peněz lidí, poskytováním pojištění bankovních účtů a vrácením ukradených peněz.

Víra ve schopnost kryptomen vytvářet sociální změny je také přehnaná. Krypto technologie nemusí nutně eliminovat korporace nebo se vyhýbat vládní kontrole.


Redakce radí: Nechte se inspirovat zajímavými články, tipy a nápady, inspirace není nikdy dost. 


Reviews

Další články autora