11.6 C
Brno
Pátek, 18 října, 2024

Půdohospodářská platební agentura bude pod dohledem kontrolorů

Národní kontrolní úřad odhalil v průběhu let...

Zastropování cen plynu povede k zastavení dodávek, varuje šéf Gazpromu

Podobně se již dříve vyjádřil prezident Putin. Generální...

Město přistupuje k částečnému zhasínání veřejného osvětlení

Ve městě Vysoké Tatry přistupují pro zdražování...

Tipy na opravdu smysluplné vánoční dárky

Darujte kozu, doučování či strom.

Čekají nás vánoční svátky, jaké většina z nás ještě nezažila. Komornější, tišší a možná i skromnější. Mnozí z nás si však až nyní mohli naplno uvědomit, jak důležitá je pomoc těm, jejichž svátky úzce souvisí s ochotou druhých lidí podělit se.

Několik tipů na ušlechtilé projekty nabízíme v následujícím výběru.

Více než 70 tisíc dětí vyrůstá na Slovensku v rodinách, které vede jen jeden rodič.

Právě tyto děti a jejich rodiny jsou výrazně ohroženy chudobou.

„To je obrovský problém,“ řekla pro SME ředitelka organizace Jeden rodič Eva Marková. „Procento rodin s jedním rodičem, které jsou ohroženy chudobou, je téměř 40 procent. V tomto případě říkáme o takové chudobě, kdy si rodina nemůže dovolit kupovat maso a čerstvé ovoce a zeleninu,“ dodává.

Pomoci můžete díky akci Chlebodárce nebo přímo prostřednictvím darovacího portálu

Darujte kozu, ovci, včely nebo kuřátka
Napadlo vás někdy, jak může jedno zvíře změnit život celé rodiny? Nezisková organizace Člověk v ohrožení dává v rámci svého projektu Skutečný dárek možnost pomoci chudým rodinám v Africe.

Pokud rodině darujete kozu za 35 eur, dáváte jí každý den výživné mléko, ale i její budoucí kůzle, které mohou následně zpeněžit. Chudým rodinám rovněž pomůže i dvacet kuřátek za 10 eur, včelí úl za 25 eur či ovce za 30 eur.

Darujte strom v lese i ve městě
Bez stromů je naše planeta odsouzena k zániku. Chcete-li tedy darovat smysluplný dárek a zároveň pomoci přírodě, darujte někomu strom.

Lesoochranářské uskupení VLK už léta usiluje o záchranu přírody prostřednictvím soukromé přírodní rezervace Vlčia, která se nachází v Prešovském kraji v pohoří Čergov v katastru obce Olejníků.

VLK je majitelem lesa již od roku 1998 a od té doby se v tomto lese nezasahuje: netěží se tam dřevo, nesadí stromy, nevytahují se mrtvé kmeny a v lese se neloví. Podpořit jejich úsilí o obnovu lesa můžete koupi stromu za 50 eur.

O obnovu stromů a dřevin usiluje i hlavní město Slovenska prostřednictvím iniciativy 10 00 stromů.

Přispět k zelenější Bratislavě můžete libovolnou částkou od 5 do 250 eur nebo podpořit vysazení a péči o „vlastní“ strom v hodnotě 700 eur

Pomozte týraným ženám
Na Slovensku má zkušenost s násilím každá třetí žena. Až 34% žen během jednoho roku zažije fyzické nebo sexuální násilí ze strany svého partnera.

Násilí na ženách je důsledkem dlouhodobě zakořeněných genderových stereotypů a nastavení ve společnosti, která násilí na ženách zlehčuje, přehlíží, někdy i tají a zamlčuje.

Jednou z možností, jak pomoci, je koupit si novou knihu Šťastné náhody, která obsahuje povídky jedenácti slovenských autorek. V knize naleznete texty Mariany Čengel Solčanské, Veroniky Homolové Tóthové, Hany Lasicové a autorkou předmluvy je prezidentka České republiky Zuzana Čaputová, pro kterou je jednou z priorit pomoc obětem domácího násilí jednou z priorit.

Výtěžek z prodeje knihy je určen týraným a zneužívaným ženám s dětmi ve složité životní situaci, aby mohli snáze začít nový život.

Pomozte lidem bez domova
Lidé bez domova jsou v zimních měsících extrémně zranitelní a každý den jim jde o život. Pomoci jim však můžete mnoha způsoby.

Jedním z nich je i projekt Adoptuj si postel, kterou organizuje Depaul Slovensko, organizace dlouhodobě pomáhající lidem bez domova.

Vybrat si můžete tři různé typy postelí poskytující různé typy péče o lidi bez domova. Jednoduché lůžko v noclehárně za 9 eur, postel v útulku za 15 eur nebo postel, která poskytuje šanci na léčbu za 39 eur.

Dárek pro osamělé seniory
Pro osamělé seniory bez rodiny a příbuzné nepatří Vánoce k nejšťastnějším dnům.

S pomocí velkodušných dárců se však mohou alespoň částečně rozjasnit.

Projekt Vánoční zázrak dává možnost obdarovat konkrétním darem osamělého člověka, který si z vlastních zdrojů nemůže dovolit často ani základní a pro život důležité věci.

Darujte doučování dětem z komunitních center
Ne všichni máme stejnou startovací čáru a jedinou cestou, jak se dostat z nevýhodných podmínek, je vzdělání.

Mnohé děti z romských rodin o změnu stojí, ale potřebují podporu. Právě jim můžete pomoci a zprostředkovat jim měsíc (či více) trvající doučování.

Člověk v ohrožení ho zprostředkovává v rámci již zmiňovaného projektu Skutečný dárek.

Doučování, psaní úkolů či osvojování základních školních dovedností může být pro mnohé děti nejdůležitějším dárkem v jejich životě. Měsíc doučování stojí 20 eur.

Pomoc komukoli, kdo to potřebuje
Mnoho lidí se ze dne na děd dostane do náročné životní situace a není v jeho silách ji řešit.

Rodiče těžce nemocných dětí, jejichž léčba je finančně náročná, rodiny po ztrátě blízkého, lidé s handicapy a mnoho jiných ocení každou pomoc, které si vaše peněženka možná ani nevšimne.

Nezisková organizace LIDÉ LIDEM nabízí prostřednictvím online dárcovství možnost nabízet a přijímat pomoc po celý rok a právě v předvánočním období se soustředí na kampaň Nečekejte do Vánoc.

Reviews

Další články autora