Poznejte nové chutě a jídla.
Móda a trendy se nevyhýbají ani gastronomii. Zatímco před nedávnem věděli o rostlinných mlékách a máslech jen odborníci na výživu, dnes jsou běžnou součástí života mnoha lidí.
Americká společnost Whole Foods Market již počtvrté představila svůj odhad očekávaných a inovativních trendů, které lze v příštím roce očekávat v oblasti gastronomie.
Odhad společnost sestavila na základě nákupních preferencí z uplynulého období a také na základě nabídek gastronomických a wellnes veletrhů.
Chutě z oblasti Tichého oceánu
Velká oblast území, která zahrnuje také pobřeží Asie, Oceánie a Ameriky, je bohatá na výjimečné a exotické chutě, které se stále více budou hlásit o slovo.
Po vodě či dužině z mladého kokosu se připravte i na sílící trend exotického ovoce jako dragon fruit – pitaye či ovoce s názvem passionfruit. Objevovat se bude v nápojích, ochucených minerálkách i dezertech.
Nejen sociální sítě už objevily také ovoce s názvem žaki známější jako jackfruit. To je výbornou alternativou masa, kterou ocení zejména vegetariáni. Jedná se o plod stromu chlebovníku obyčejného, který běžně roste v západní oblasti tichého oceánu.
Dužina tohoto ovoce strukturou připomíná vlákna vepřového masa a rychle vstřebává jiné chutě, takže je ideální pro marinování a následnou úpravu. Žakii nebo jackfruit už dostat také na našem trhu.
Zdravé zmrazené pochoutky
Že jsou zmrzliny, sorbety a nanuky na vzestupu, jste si pravděpodobně všimli během letních měsíců. Zmrzlináři hledají způsoby, jak přilákat co nejvíce zákazníků, a tak přinášejí zmrzliny slazené stévií, připravené z čerstvého ovoce či bezlaktózové verze této nejoblíbenější letní pochoutky.
Whole Foods Market ale uvádí, že trend postoupí ještě dále. Kromě proteinových zmrzlin můžeme očekávat i plnohodnotná jídla v mražené podobě. Třeba i mražený hummus, ledový krém z avokáda či hrášku.
Probiotika
Zatímco minulé sezóny přinesly trend fermentované zeleniny a mnohé restaurace nabízely jako přílohu nakvašenou zeleninu ve stylu kimchi, v roce 2019 se očekává revoluce v oblasti probiotik.
Nové druhy probiotik slibují také nové možnosti využití. Probiotika by tak neměla být jen součástí jogurtů, ale například i másel či různých sladkostí, a to i přesto, že jejich účinek je sporný.
Konopné potraviny
V roce 2019 opravdu přišel čas zbourat mnohé předsudky. Whole Foods Market totiž očekává, že trendem roku se stanou potraviny a doplňky stravy z konopí. Ty se pochopitelně nevyrábějí z listů, ale z konopných semínek.
Konopné semeno se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, minerálů, prospěšných rostlinných sterolů, obsahuje všechny základní aminokyseliny. Konopný olej zase obsahuje výjimečné spektrum mastných kyselin a vyváženou skladbu lehce stravitelných bílkovin.
Dá se očekávat, že kromě samotných semínek a olejů se do popředí dostane také konopný protein a mouka. Tato mouka je díky extra vysokému obsahu vlákniny a kompletních bílkovin ideální součástí redukčních a čistících diet s nabíráním svalové hmoty namísto tuků.
Stále více tuků
Trend keto diety, paleo či veganské stravy je stále na vzestupu as ním jde ruku v ruce i využívání zdravých tuků. V roce 2019 se jejich spotřeba očekává v ještě větší míře.
Do běžné stravy se dostane MCT olej populární zejména ve fitness prostředí a tukové bomby v podobě čokoládových tyčinek z rostlinných másel a olejů. Nejde ovšem jen o rostlinné tuky a na své si přijdou i milovníci masa.
Dovedete si představit proteinové chipsy z kuřecího masa? Ano, už existují.
Ekologická balení
Některé trendy jsou jen módní záležitostí, jiné však vycházejí z nezbytnosti. Takovou je i tendence ekologičtějších obalů produktů.
Stále více firem se dobrovolně zavazuje k používání kompostovatelných a recyklovatelných obalů a svou roli hraje i schválený zákaz několika jednorázových plastových produktů, jako jsou obaly na jídlo a nápoje či brčka.
V souvislosti s touto reformou se očekává i nárůst firem, které budou nabízet ekologické varianty obalů jako opakovatelně uživatelské sáčky na potraviny, silikonové či skleněné nádoby nebo voskovaná plátna na balení potravin.